365185403691358 Barkotlu stok takip programının özellikleri nelerdir?
top of page

Barkotlu stok takip programının özellikleri nelerdir?

Stok ya da envanter, bir işletmenin satışa sunmak veya üretimde kullanmak üzere depoladığı bitmiş ürünler, yarı mamuller veya ham maddelerdir. Örneğin otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir şirketin üretimde kullanmak üzere satın aldığı bütün malzemeler, bir market zincirinin depolarında bulundurduğu ürünler, elektronik ürünlerin bakım ve onarımını yapan bir işletmenin depoladığı yedek parçalar stok kategorisindedir.


İster satış ister üretim amaçlı olsun tüm stokların etkili takibi büyük önem taşır, çünkü doğru ve güvenilir stok bilgisi sayesinde ürün bulunabilirliği sağlanarak müşteri memnuniyeti artırılabilir veya hammaddelerin her an hazır olması sağlanarak kesintisiz üretim yapılabilir.


Kimi zaman binlerce kaleme kadar genişleyebilen stoklar eskiden manuel olarak takip edilirdi. Büyük bir iş yükü yaratan bu takip sürecinde, insan kaynaklı kayıt hataları da sık görülürdü. Bugünün dijital dünyasında ise stok takip programları sayesinde mağaza ve depolardaki envanteri güvenilir, hızlı ve düzenli bir şekilde takip etmek mümkün oluyor.


Kurumsal kaynak planlama (ERP) başta olmak üzere çeşitli kurumsal teknoloji çözümleriyle entegre çalışan stok takip programları siparişten satışa kadar tüm süreçlerin kesintisiz işlemesini sağlıyor.


Stok takibi nasıl yapılır?


Stok takibinin en kolay ve güvenilir yöntemi, sadece bu işe özel olarak tasarlanmış stok takip programları kullanmaktır. Genellikle depo yönetim programlarının içinde yer alan stok takip programları, envanter kontrolü için yapılması gereken işlemleri otomatik olarak gerçekleştirir. Ürün ya da hammadde olarak sisteme girişi yapılan her bir kalemin işletme içindeki veya dışındaki hareketleri bu program tarafından kayıt altına alınır.


Satışı yapılan ürünler, üretimde kullanılan hammaddeler ve yarı mamuller stok takip programına kayıtlı olduğu için eksilen veya tükenmek üzere olan tüm kalemler önceden görülüp gerekli önlemler alınabilir.


Ayrıca stok takip programları ERP, ön muhasebe programları, e-devlet uygulamaları gibi çözümlerle entegre bir şekilde kurgulandığında fatura kesiminden muhasebeleştirmeye, tahsilatlardan raporlamaya kadar tüm süreçlerde uçtan uca kontrol sağlanabilir.


En iyi stok takip programı nasıl seçilir?


Stok takip programları, işletmenizin ölçeğine göre ön muhasebe yazılımları veya depo yönetim sistemleri (WMS) kapsamında alınabilir. Her iki seçenekte de dikkat edilmesi gereken; hızlı, verimli, güncel ve güçlü entegrasyon yetenekleri olan bir çözüm seçmektir.


Yerleşik (on-premise) veya bulut üzerinde kullanım da yine işletmenizin ihtiyacına ve teknolojik altyapınıza bağlı olarak verilmesi gereken bir karardır. Doğru kararları alabilmek için ise Logo Yazılım gibi güvenilir, tecrübeli, geniş bir iş ortağı ekosistemine sahip bir markanın tercih edilmesi önemlidir.


Ayrıca stokların mobil cihazlar üzerinden kontrol edilebilmesi, stoktaki ürün giriş ve çıkışlarının ERP ve e-devlet çözümleriyle entegre olması, barkod ve el terminali kullanımı da bir stok takip programının verimini artıran özelliklerdir.


Barkodlu stok takip programının özellikleri nelerdir?


Özellikle depolarında ve stoklarında çok sayıda kalem bulunan orta ve büyük ölçekli işletmeler, stok takibi için barkodlardan ve el terminallerinden büyük fayda sağlar.


Depoya giren ve depodan çıkan ürünlerin tek tek işlenmesi veya sayımı gibi büyük bir iş yükü yaratan işlemler yerine, ürünlerin üzerindeki barkodlar el terminalleriyle okunarak giriş ve çıkışlar kontrol edilebilir.


Depo stok takip programı ile neler yapılabilir?


Etkili bir depo stok takip programı her şeyden önce iş akışının daha düzenli ve daha verimli olmasını sağlar. Depo yönetim sistemi (WMS) çözümü kapsamında yer alan depo stok takip programı satış ve üretimin aksamaması için stokların sürekli kontrolüne imkân verir.


  • Evrak işi azalıyor. Böylece çalışanlar diğer işlere daha çok zaman ayırabiliyor.

  • Eldeki stokların net ve doğru bir biçimde görülebilmesi sayesinde kampanya organizasyonunu kolaylaştırır.

  • Ürün veya hammaddelerden ne kadar stok tutulması gerektiğine ilişkin bilgiler verir.

  • e-Ticaret mağazalarındaki yoğun ürün giriş ve çıkışlarını etkili bir şekilde kontrol eder.

  • Sipariş teslim hızını artırarak müşteri memnuniyeti üzerinde etkili olur.

  • Yeni sipariş alımlarını ve teslim tarihlerini stok durumuna göre planlamayı sağlar.

  • Son kullanma tarihi bulunan ürünlerin yakın takibiyle ürünlerin kullanılamayacak duruma gelmesini engeller.

  • Değişken maliyetler karşısında stok durumunu takip ederek en uygun fiyatlarla ve en doğru zamanda satın alma yapmaya imkân verir. Diğer bir deyişle, maliyet analizini ve kontrolünü kolaylaştırır.

  • Süreçlerin aksamaması, insan kaynaklı hataların yaşanmaması ve girdi fiyatlarının etkili takibi sayesinde işletmelere kârlılık kazandırır.


İş akışınızda verimliliği artırıyor

Stok takip programı sayesinde, üretimden hammadde teminine kadar her noktada iş akışınızın daha düzenli ve verimli olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece satış ve üretimdeki aksaklıkları en aza indirebilirsiniz.

Farklı çözümlerle entegre çalışıyor

​Stok takip programınızı ERP, ön muhasebe, e-devlet uygulamaları gibi çözümlerle entegre bir şekilde kurgulayarak tüm süreçlerinizde uçtan uca kontrol sağlayabilirsiniz.

Doğru zamanda satın alma imkânı veriyor

Stok takip programı sayesinde, azalmakta olan veya son kullanma tarihi yaklaşan hammaddeleri veya ürünleri önceden görüp, en uygun fiyatlarla yeniden temin edebilirsiniz. Böylece fiyatlardaki dalgalanmalardan ve değişken maliyetlerden daha az etkilenebilirsiniz.

Etkili envanter kontrolü sağlıyor

​Sisteme girişi yapılan her ürün ya da hammaddenin işletme içindeki veya dışındaki hareketlerini stok takibi sayesinde kaydedebilirsiniz. Böylece eksilen veya tükenmek üzere olan tüm kalemleri önceden görüp gerekli önlemleri alabilirsiniz.


barkodlu stok takip programı


Logo’da depo yönetimi stok takibi çözümleri nelerdir?


Her ölçekten ve her sektörden işletmenin kurumsal teknoloji ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan Logo Yazılım; Logo İşbaşı, Logo WMS ve Logo WMS Platform çözümleri kapsamında stok takibi programı da sunuyor.


Küçük ölçekli işletmelere yönelik Logo İşbaşı ön muhasebe çözümündeki stok takip özelliği; stokların alış ve satışlar doğrultusunda otomatik olarak güncellenmesini ve stok kayıtlarının webden veya mobil cihazlardan anlık takibini sağlıyor.


Yine küçük ölçekli işletmelere yönelik olarak sunulan depo yönetimi çözümü Logo WMS de stok takip özelliği sayesinde sağlıklı bir envanter oluşturuyor. İstenirse el terminalleri aracılığıyla daha da kolay stok takibi yapılabiliyor.


Buna ek olarak, Logo Tiger ERP çözümleriyle Logo WMS arasındaki güçlü entegrasyon sayesinde, ERP üzerindeki stok hareketleri de doğrudan Logo WMS’e aktarılabiliyor.


Orta ve büyük ölçekli işletmeler için geliştirilen Logo WMS Platform ise uçtan uca depo yönetimi sağlarken, gelişmiş stok takip programıyla raf bazında stok takibi, seri/lot takibi, palet takibi, hasarlı ürünlerin takibi gibi özellikler sunuyor.


Logo WMS Platform’daki standart özelliklerin yanı sıra, farklı sektörlerden işletmelerdeki stok süreçlerine göre özelleştirmeler de yapılabiliyor. Diğer bir deyişle, ister standart ister ihtiyaç doğrultusunda tasarlanmış uyarlamalar söz konusu olsun, Logo WMS Platform ile sayım işlemleri kolaylaşıyor, stoklar sağlıklı tutuluyor.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page