365185403691358 İyi bir depo yönetimi için Akıllı (smart) Barkod Sistemi İşletmenize en uygun yöntem olabilir..
top of page

İyi bir depo yönetimi için Akıllı (smart) Barkod Sistemi İşletmenize en uygun yöntem olabilir..

Marketlerde,benzin istasyonlarında,mağaza ve AVM lerde kullanılan,bizzat sizinde içinde yaşayarak gördüğünüz o barkod sistemi nedir? Ne işe yarar?

Standart ean barkod uygulaması

Ean barkod olarak anılan ve örneğin yerli ürünlerde Türkiye kodu "869" ile başlayan 13 haneli barkot numarasıdır.Ürünün standart ve asla değişmeyecek olan "standart barkodu" oluşur ve ERP'de kendi stok kartına bu bilgi yazılır.





Sistem artık bu ürünü örneğin "ELMA" olarak tanır. Her barkod okutmada stoklara 1 girer 1 çıkar.Birde ELMA nın koli barkod numarası vardır.Yine yerli üretim ise "869" ile başlar ve koli içi miktar sabit olarak belirlenir. Örneğin her kolide 24 adet ELMA varsa, her okutmada 24 girer 24 çıkar.

 

Standart ean barkod örneği

Üretici firmalar tarafından üretilir.Ürünü satın alan depo el terminali ile okuttuğunda sistem tarafından tanınmasını sağlar.

Bu barkod sistemi perakende sektöründe, "koli girer koli çıkar" şeklinde stok yöneten yerlerde ve "izleme" yapmayan yerlerde yaygın olarak kullanılır. Eğer depoya gelen ürünün barkodu yoksa statik bir numara belirlenerek aynı yöntemle stok kartına barkod numarası sabitlenir.

 

Sakın aldanmayın..! Stok yönetmekle depo yönetmek farklı anlamlar taşımaktadır.


Üretim yapan bir işletmeniz varsa ürettiğiniz ürünlere standart barkod tanımlaması zaten yapmalısınız. Sağlanan fayda ile, mal sattığınız müşteriniz, ürünlerinizi otomatik olarak tanıyacak ve stoklarına alacaktır. Sizde kümülatif stok miktar toplamları üzerinden giren çıkan kalan olarak ERP programında takip edersiniz. Peki depo yönetmek için bu yeterli mi?


İthalat yapan veya tedarik ederek stok bulunduran İşletmeler için de aynı durum geçerlidir. Gelen üründe barkod varsa depocu okutur sistem tanır ve stoklarına alır. Standart ean barkodun işe yarar tek özelliği aslında şu ana kadar bahsettiklerimiz den ibarettir.


Akıllı Smart Barkod ne işe yarar?
 

ean bakoda eşleşik smart barkod örneği

Stoklarınıza adet,koli,palet bazında standart ean barkoda eşleşik çalışan birbirinden bağımsız (T.C. Kimlik No) akıllı smart barkod üretebilirsiniz.



İzlenebilirlik sağlar.Tedarikçiye göre,üretim bilgisine göre,satış yapılan müşteriye göre,hangi partide olduğu,hangi vardiyada üretildiği gibi bilgileri barındırır.


Ürünün son kullanım tarihine göre ,garanti süresi tarihine göre,ilk girenin ilk çıkma kuralına göre sevk edilmesi kriterleri vardır.

Standart barkodu aynı olan ancak son kullanım tarihi farklı olan serideki ürünün depoda bulunmasını ve sevk önceliğini sağlar.


Stok yeri,Raf yeri bilgisi barındırır.Aynı çeşit ürün deponun farklı alanlarında,farklı raflarda veya deponun o ürün için ayrılmış alanında bulunabilir. Sevkiyat aşamasında izleme ölçütüne (fifo-son kullanım v.s.) göre uygun ürünün sevk edilmesini sağlar. 


Akıllı smart barkodla depo yönetimi

İçinde miktar bilgisi barındırır.Koli veya palet bozulabilir. Bozulmuş koli veya palet için ikinci çıkış yapıldığında,okutulan seride kalan miktarı gösterir.Böylelikle tekrar kalan miktar kadar etiket basma işlemi yapmazsınız.


1.533 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page